Klasyczne spaghetti carbonara, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki:
200 gramów makaronu typy spaghetti
100 gramów surowego, wędzonego boczku
3 duże jajka (świeże i dobrej jakości!)
parmezan
2 ząbki czosnku
pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Następnie solimy ją i wrzucamy makaron. Gotujemy kilka minut, na sposób al dente.
Boczek kroimy w niewielką kostkę i delikatnie podsmażamy go z posiekanym drobno czosnkiem.
Do wysokiej miski wbijamy dwa żółtka i jedno całe jajko. Rozmącamy je widelcem. Na tarce o drobnych oczkach ucieramy parmezan i dorzucamy go do rozmąconych jajek. Masę dokładnie mieszamy.
Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy go i wykładamy na patelnię, aby wymieszać go z boczkiem. Dodajemy też odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Tak przygotowany makaron przekładamy do miski z masą jajeczną i energicznie mieszamy. Składniki musza się dobrze połączyć.
Gotowe! Możemy nakładać :) Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Uwaga!
Ugotowanego makaronu nigdy nie "przelewamy" zimną wodą! Musi być bardzo gorący, kiedy będziemy łączyć go z jajkami.
Jajek z makaronem nie łączymy również na gorącej patelni- mogłaby wyjść jajecznica.
Jajka powinny być możliwie najwyższej jakości. Do makaronu dodaje się je surowe, więc powinny pochodzić z pewnego źródła. Dodatkowo, aby zminimalizować ryzyko salmonelli, przed rozbiciem skorupki powinniśmy zanurzyć jajka na kilka sekund w gotującym się wrzątku.
Poza wodą na makaron niczego nie solimy! Parmezan i boczek w zupełności wystarczą by nadać carbonarze smaku :)Składniki:
200 gramów makaronu typy spaghetti
100 gramów surowego, wędzonego boczku
3 duże jajka (świeże i dobrej jakości!)
parmezan
2 ząbki czosnku
pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Następnie solimy ją i wrzucamy makaron. Gotujemy kilka minut, na sposób al dente.
Boczek kroimy w niewielką kostkę i delikatnie podsmażamy go z posiekanym drobno czosnkiem.
Do wysokiej miski wbijamy dwa żółtka i jedno całe jajko. Rozmącamy je widelcem. Na tarce o drobnych oczkach ucieramy parmezan i dorzucamy go do rozmąconych jajek. Masę dokładnie mieszamy.
Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy go i wykładamy na patelnię, aby wymieszać go z boczkiem. Dodajemy też odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Tak przygotowany makaron przekładamy do miski z masą jajeczną i energicznie mieszamy. Składniki musza się dobrze połączyć.
Gotowe! Możemy nakładać :) Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Uwaga!
Ugotowanego makaronu nigdy nie "przelewamy" zimną wodą! Musi być bardzo gorący, kiedy będziemy łączyć go z jajkami.
Jajek z makaronem nie łączymy również na gorącej patelni- mogłaby wyjść jajecznica.
Jajka powinny być możliwie najwyższej jakości. Do makaronu dodaje się je surowe, więc powinny pochodzić z pewnego źródła. Dodatkowo, aby zminimalizować ryzyko salmonelli, przed rozbiciem skorupki powinniśmy zanurzyć jajka na kilka sekund w gotującym się wrzątku.
Poza wodą na makaron niczego nie solimy! Parmezan i boczek w zupełności wystarczą by nadać carbonarze smaku :)