Kotlet z kurczaka w sosie z białego wermutu , kotlety miesne i wegetarianskie

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Składniki

 

•  12 filetów z kurczaka

 

•  1 cebula

 

•  1 kieliszek białego wermutu

 

•  250ml płynnej śmietany

 

•  Żółty barwnik (najlepiej kurkuma)

 

•  Wykałaczki

 

•  Sól i biały pieprz

 

•  150 ml majonezu tradycyjnego

 

•  5 łyżeczek oliwy z oliwek

 

•  1 słoik smażonych pomidorów

 

 

Etapy przygotowania

 

1.  Najczęściej filety sprzedawane są w postaci grubych płatów, w takim wypadku należy pociąć je na cieńsze warstwy. Następnie kroimy cebulę najdrobniej jak potrafimy!

   

2.  Wrzucamy ją na patelnie zalewając oliwą z oliwek i smażymy. W między czasie przyprawiamy filety solą i pieprzem i rolujemy z nich jakby naleśniki, przytrzymując końcówki każdego z nich wykałaczka. Następnie wypełniamy każdy z „naleśników” pastą z pisto (lub innego typu smażonych pomidorów).

   

3.  Kiedy cebula się zarumieni dodaje się odrobinę żółtego barwnika (szczypta na końcu łyżeczki będzie wystarczająco). Rozpuszczamy barwnik i dodajemy kieliszek białego wermutu, i pozostawiamy aż odparują około 2/3 płynu.

   

4.  Nabieramy łyżeczką majonez i rozsmarowujemy na wierzchu każdego z „naleśników”. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni na około 6 minut, następnie włączamy termo-obieg i pozostawiamy na kolejne 2 minuty.

   

5.  Kiedy odparowała większość wermutu dodajemy śmietany i gotujemy przez kilka minut, dodajemy szczyptę soli.

   

6.  Wyciągamy danie z piekarnika. Na każdym talerzu układamy po 3 „naleśniki” z kurczaka , po bokach polewamy sos i dekorujemy listkiem pietruszki.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •