Kotlet z kurczaka w sosie z białego wermutu , kotlety miesne i wegetarianskie
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki
• 12 filetów z kurczaka
• 1 cebula
• 1 kieliszek białego wermutu
• 250ml płynnej śmietany
• Żółty barwnik (najlepiej kurkuma)
• Wykałaczki
• Sól i biały pieprz
• 150 ml majonezu tradycyjnego
• 5 łyżeczek oliwy z oliwek
• 1 słoik smażonych pomidorów
Etapy przygotowania
1. Najczęściej filety sprzedawane są w postaci grubych płatów, w takim wypadku należy pociąć je na cieńsze warstwy. Następnie kroimy cebulę najdrobniej jak potrafimy!
2. Wrzucamy ją na patelnie zalewając oliwą z oliwek i smażymy. W między czasie przyprawiamy filety solą i pieprzem i rolujemy z nich jakby naleśniki, przytrzymując końcówki każdego z nich wykałaczka. Następnie wypełniamy każdy z „naleśników” pastą z pisto (lub innego typu smażonych pomidorów).
3. Kiedy cebula się zarumieni dodaje się odrobinę żółtego barwnika (szczypta na końcu łyżeczki będzie wystarczająco). Rozpuszczamy barwnik i dodajemy kieliszek białego wermutu, i pozostawiamy aż odparują około 2/3 płynu.
4. Nabieramy łyżeczką majonez i rozsmarowujemy na wierzchu każdego z „naleśników”. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni na około 6 minut, następnie włączamy termo-obieg i pozostawiamy na kolejne 2 minuty.
5. Kiedy odparowała większość wermutu dodajemy śmietany i gotujemy przez kilka minut, dodajemy szczyptę soli.
6. Wyciągamy danie z piekarnika. Na każdym talerzu układamy po 3 „naleśniki” z kurczaka , po bokach polewamy sos i dekorujemy listkiem pietruszki.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]