Kotlety cielece w sosie duxelles , kotlety miesne i wegetarianskie

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.

600 g cieleciny,

2 lyzki masla,

1 lyzka maki,

100 ml smietany,

2 lyzki madery,

sol, pieprz.

Sosduxelles:

250 g pieczarek,

1 cebula,

1 szalotka,

1 lyzka masla,

szczypta galki muszkatolowej,

sol, pieprz.

 

1. Mieso oplukac i osuszyc. Podzielic na 4 rownej wielkosci kotlety.

2. Pieczarki obrac, umyc i jak najdrobniej posiekac. Cebule i szalotke obrac i

posiekac, wymieszac z grzybami, osolic, doprawic pieprzem i galka muszkatolowa, po czym smazyc na masle, na wolnym ogniu, az do calkowitego odparowania plynu, jaki puscily pieczarki, zdjac z ognia. Dodac smietane i madere,

wymieszac i trzymac na malym ogniu , mieszajac az do zgestnienia sosu.

3. Kotlety osolic, doprawic pieprzem, oproszyc maka i smazyc na rozgrzanym masle, po 3-4 min z kazdej strony. Gdy beda prawie gotowe, zalac sosem i trzymac na bardzo malym ogniu jeszcze 2-3 min, po czym podawac.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •