Kluski kładzione półfrancuskie, KLUSKI

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
"Kluski kładzione półfrancuskie "

 

Składniki:

3 dkg tłuszczu,
szczypta proszku do pieczenia,
1 jajo lub 2 białka,
25 dkg mąki,
2 dkg tłuszczu do polania,
sól.

 

Sposób przyrządzenia:

        Utrzeć tłuszcz, dodać jajo (lub pianę z białek), rozetrzeć, wymieszać z mąką, wodą i proszkiem spulchniającym, dodać soli, wyrobić starannie wybijając ciasto łyżką drewnianą. Zagotować wodę z solą. Metalową łyżkę ogrzać we wrzącej wodzie, na łyżkę nabierać ciasto, wkładać do wrzącej wody, otrząsać ciasto uderzając o brzeg naczynia. Gdy wszystkie kluski są już położone, zamieszać, przykryć, szybko zagotować, zsunąć na brzeg płyty, dogotować je, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć. Wyłożyć na okrągły półmisek, wymieszać z tłuszczem, nakryć, ogrzać nad naczyniem z wrzącą wodą. Podawać do mięsa duszonego lub z sosem pomidorowym czy grzybowym, albo z serem jako drugie danie. Wtedy podwoić ilość składników.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •