Kluski na parze-pyzy drożdżowe, przepisy(2)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

"Kluski na parze - Pyzy drożdżowe"

 

Składniki: na ok. 32 kluski
 - 1 kg mąki pszennej
 - ok. 3/4 litra mleka
 - 30 g świeżych drożdży
 - 2 jajka
 - sól, cukier do smaku

Zaczyn:
Do wysokiego naczynia wlewam 1 i 0,5 szkl. letniego mleka rozpuszczam w nim drożdże , dodaję 1 szklankę mąki , szczyptę soli i odrobinę cukru, całość mieszam, wierzch posypuję cienką warstwą mąki i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu , dodaję przesianą mąkę, pozostałe mleko z wymieszanymi jajkami, sól, ok.  2 płaskie łyżki cukru, i dokładnie wszystko wyrabiam na jednolitą konsystencję. Wyrabianie ciasta powinno trwać ok.15 min. można użyć robota . Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

 

Gdy nasze ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie , rozpoczynamy formowanie klusek.

 

Wierzch ciasta posypuję odrobiną mąki, następnie dużą łyżką urywam po kawałku ciasta i w rękach ( zanurzonych uprzednio w mące) , ruchem kulistym formuje kluskę w kształcie kulki. Każdą uformowana kluskę obtaczam delikatnie w mące i układam na desce posypanej mąką.

 

Gdy  kluski nieco podrosną , układamy je w garnku do parowania i parujemy ok. 10 min. Jeżeli nie posiadamy parownika, to na duży garnek na wierzch przywiązujemy gazę, obwiązujemy ja wokół sznurkiem  i na nią układamy kluski, które następnie parujemy pod przykryciem 10 min.

 

Po 10 min. parowania warto pierwszą kluskę przełamać na pół i sprawdzić czy  juz jest gotowa.  Kluski podaje na ciepło do sosów pieczeniowych i mięs. Zimne kluski odgrzewamy podobnie jak surowe. Nadmiar uparowanych klusek możemy umieścić w zamrażalce i wykorzystać do następnego obiadu.
 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •