Kluski z bułek cioci Elwiry, KLUSKI
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki:
6 czertwych bułek kajzerek,
2 jaja,
1 szkl. mleka,
mąka pszenna,
sól,
pieprz naturalny,
mielony,
gałka muszkatałowa,
jarzynka w proszku,
1 pełna łyżeczka siekanej naci pietruszki i 1 pełna łyżeczka siekanej naci koperku.
Sposób przyrządzenia:
Z mleka, mąki, jaj i szczypty soli sporządzić ciasto podobnie jak na naleśniki, lecz nieco gęściejsze. Bułki pokroić w kostki (5x5 mm). Można je obrumienić. Po pokrojeniu bułki zalać przygotowanym ciastem, dodać zieleninę i przyprawy, po czym dokładnie wymieszać. Pozostawić w misce tak długo, aż bułki napęcznieją i wchłoną całą wilgoć z ciasta. Mokrymi rękami utoczyć kule wielkości brzoskwiń, włożyć je do naczynia z wrzącą, osoloną wodą, zagotować i odstawić na pół godziny utrzymując wodę na pograniczu wrzenia. Podawać na gorąco do mięs pieczonych i duszonych, a także do drobiu pieczonego z sosami.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]