Knysze drożdżowe z kapustą , dania wigilijne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki:
ciasto:
1/2 kg mąki,
1 jajko,
1 łyżka masła,
1 szklanka mleka,
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli;
farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty,
1 cebula,
po szczypcie soli i pieprzu,
1-2 łyżki oleju,
2-3 całe jajka.
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić letnim mlekiem z dodatkiem cukru. Gdy podrosną dodać mąkę, sól, jajko i dobrze wyrobić ciasto. Wlać stopione, letnie masło i jeszcze raz krótko wyrobić, nakryć serwetą, pozostawić do podrośnięcia.
Rozwałkować, podzielić na porcje, każdą rozciągnąć na placek, posmarować białkiem jaja, nałożyć farsz, zlepić mocno i ułożyć w podłużnych, wysmarowanych tłuszczem foremkach; gdy ponownie podrosną, upiec na rumiano (ok. 30 minut).
Gdy są gotowe, wyjąć foremki z pieca, posmarować ciasto topionym masłem i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika do wysuszenia.
Farsz: posiekaną kapustę ugotować w małej ilości wody, odparować. Dodać drobno posiekaną, przesmażoną na oleju cebulę, sól i pieprz do smaku, dusić razem ok. 10-15 minut.
Ugotowane na twardo jajko posiekać, dodać do farszu.
Gotowe knysze kroi się w grube plastry. Doskonale smakują z barszczem czerwonym.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]