Kolduny z miesem zapiekane w bulionie z tartym se, Mączne, ziemniaki, ryż
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kolduny z miesem zapiekane w bulionie z tartym se
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
Ciasto:
350 g maki,
1 male jajo,
ok. 135 ml letniej wody,
sol.
Farsz:
350 g gotowanej lub pieczonej wolowiny,
100 g sloniny,
40 g czerstwej bulki,
1 srednia cebula,
40 g masla,
sol, pieprz.
Inne:
200 ml rosolu (bulionu),
40 g parmezanu,
2 lyzki tartej bulki,
maslo do polania koldunow.
1. Zagniesc ciasto na kolduny - podobnie jak na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"), z tym, ze powinno byc nieco luzniejsze. Podzielic na 2 lub wiecej
czesci. Przykryc, by nie obsychalo. Namoczyc bulke w przegotowanej wodzie
lub w mleku. W niewielkiej ilosci wody ugotowac slonine (20 min). Ser zetrzec na tarce.
2. Przygotowac farsz: bulke wycisnac. Cebule posiekac drobno, przesmazyc na
zloty kolor. Mieso zemlec razem ze slonina, cebula i bulka. Przelozyc do
miski, dodac pieprz i sol. Wymieszac.
3. Ciasto rozwalkowac cienko. Wyciac krazki srednicy 4-5 cm. Nalozyc na nie
farsz, zlozyc na pol, zlepic brzegi, a potem podwinac i zlepic ze soba rogi.
4. Gotowac w osolonym wrzatku. Kiedy wyplyna, zdjac pokrywke, dogotowac (1-2
min). Wyjac lyzka cedzakowa, ulozyc koliscie w plaskim, szerokim garnku.
Podlac bulionem, ktory powinien siegac do polowy wysokosci koldunow, posypac
tartym serem, nastepnie tarta bulka, polac roztopionym maslem. Zapiekac 15
min w piekarniku ogrzanym do temp. 220żC.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 44.