Koperkowe pulpeciki, przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Koperkowe pulpeciki
Takie pulpeciki są bardzo delikatne i miękkie, więc idealnie nadają się dla małych dzieci. Dorosłym też z pewnością zasmakują, oczywiście pod warunkiem, że lubią koperek, bo wiem że są tacy którzy go nie znoszą ;)
Podałam je z kaszą jęczmienną pęczak i surówką z tartych rzodkiewek. Tak skomponowany obiad wszyscy zjedliśmy ze smakiem.
Składniki (na 4 porcje)
pulpety:
- 600 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 spora cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- sól
- 1 litr bulionu
sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka rosołu (można użyć tego, w którym gotowały się pulpety)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- pęczek koperku
surówka:
- 1-2 pęczki rzodkiewek
- kwaśna śmietana 18%
- sól i cukier do smaku
Przygotowanie pulpetów:
koperek i cebulę posiekać (można ją zeszklić na łyżce oliwy, lub użyć surowej), wymieszać z mięsem, bułką tartą, roztrzepanymi jajkami i doprawić solą.
Z powstałej masy uformować kulki o średnicy około 4 cm. Wkładać kolejno do wrzącego rosołu i gotować przez około 15 minut, do miękkości.
Przygotowanie sosu:
w garnuszku rozpuścić masło i wymieszać z mąką. Powoli, ciągle mieszając, dolewać szklankę rosołu w którym gotowały się pulpety. Podgrzewać 5 minut. Wlać śmietanę i wsypać posiekany koperek. Wymieszać (można zagotować). Podawać z pulpetami i kaszą jęczmienną (może być perłowa).
Przygotowanie surówki:
rzodkiewki umyć, zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku cukrem oraz solą.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]