Kotlety z ryby a la mielone, kotlety miesne i wegetarianskie

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Składniki               Przepis

500 g dorsza bez ości lub innej ryby morskiej o białym mięsie

150 ml mleka

500 g tłuczonych ziemniaków

1 mała drobno posiekana cebula

2 łyżki stołowe rozpuszczonego masła

1 roztrzepane jajko

2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

1 łyżka stołowa ketchupu

1 łyżeczka sosu worcester

 

Do obtoczenia:

2 łyżki maki

1 jajko

10 łyżek stołowych bułki tartej

olej do smażenia               1. Wlej mleko do garnka, dodaj rybę i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min.

OdcedĽ i pozostaw do wystygnięcia

(możesz też dodać kilka łyżek mleka do tłuczonych ziemniaków żeby były bardziej puszyste).

2. Mięso ryby podrób w misce na kawałki i dodaj resztę składników - ziemniaki, cebulę, rozpuszczone masło, posiekaną pietruszkę, jajko, ketchup, sos worcester, sól pieprz. Wymieszaj.

3. Używając mąki formuj z mieszaniny krążki. OchłodĽ w lodówce przez godzine lub w zamrażalce przez 20 min.

4. Każdy kr?żek maczaj w jajku a potem w bułce tartej i jeśli to możliwe, odstaw do ochłodzenia na dalsze 30 min.

5. Smaż na gor?cym oleju obracając tak, aby obie strony jednakowo się przyrumieniły lub usmaż w frytownicy (olej 180st.).

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •