Klasyczny suflet czekoladowy, PRZEPISY, Ciasta i desery
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Klasyczny suflet czekoladowy
Przepis na: 6 sufletów. Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 15 min.
Przyrządy kuchenne:
- 6 sufletówek,
- 2 rondle,
- 2 duże miski,
- mikser,
- drewniana łyzka lub silikonowa szpatułka,
- papier do pieczenia,
- zszywacz
Składniki:
- 8 białek,
- 6 żółtek,
- 40g masła,
- 100g (1/2 szkl.) cukru,
- 140g gorzkiej czekolady,
- 85g mlecznej czekolady,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki wody,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru pudru lub kakao do dekoracji
Wykonanie:
1) Sufletówki wysmarować masłem i posypać cukrem.
2) Odmierzyć i wyciąć 6 pasów papieru do pieczenia - o takich wymiarach, by okalały całe naczynka i wystawały ok. 5 cm ponad górną krawędź (podobnie jak ). Przymocować je szczelnie(!) zszywaczem.
3) Zagotować wodę w czajniku i nalać ją do większego rondla.
4) Czekolady połamać i wrzucić do mniejszego rondla razem z resztą masła (część zużyliśmy na wysmarowanie sufletówek), wodą i solą.
5) Wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej (mniejszy rondel trzymać nad większym tak, żeby dno nie dotykało wody). Odstawić.
6) Do rondla wsypać kakao i zamieszać (masa stanie się sucha i oporna, ale to nie szkodzi).
7) Piekarnik nastawić na 190C.
8) W jednej misce zmiksować żółtka, ekstrakt i resztę cukru na jasny krem.
9) Dodać masę czekoladową i zmiksować.
10) W drugiej misce zmiksować białka na sztywno.
11) Do masy czekoladowej dodac najpierw 1/4 piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką, żeby masę trochę rozrzedzić.
12) Dodać resztę piany z białek i delikatnie wszystko wmieszać, aż powstanie puszysta masa.
13) Wypełnić kokilki po brzegi (ceramiczne ;)).
14) Ostrożnie wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min., aż suflet ładnie urośnie i brzegi będą chrupkie.
15) Posypać cukrem pudrem lub kakao i od razu podawać.
Smacznego!
[ Pobierz całość w formacie PDF ]