Klops z koperkiem w szynce parmeńskiej, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Klops z koperkiem w szynce parmeńskiej
Składniki
ok 1,2 kg szynki wieprzowej
3 jajka L
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 szkl zmielonego świeżego chleba
1 szkl mleka
1 szkl mleka
słodka papryka
ostra papryka
sól, pieprz
10 plastrów szynki parmeńskiej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Przygotowanie
1. Mięso wieprzowe oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach. Zmielony chleb zalewamy mlekiem i czekamy, aż nim nasiąknie. Do mięsa dodajemy chleb, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę i koperek, paprykę słodką i ostrą, sól i pierz.
2. Mięso można wyrabiać dłońmi, ale łatwiej będzie użyć do tego miksera z końcówką do mieszania. Mięso tak długo miksujemy, aż stanie się jednolite. Podczas wyrabiania możemy dolewać wody lub mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
3. Formę keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm wykładamy plastrami szynki parmeńskiej i wlewamy do niej mięsną masę. Blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Klopsa w takiej temperaturze pieczemy 1 godzinę, a kolejne 20 minut już bez folii w 200*C.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]