Knedle na parze z powidłami, pierogi wegetarianskie i knedle
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Produkty:
- 25 dag mąki
- 1 dag drożdży
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki mleka
- 1 niepełna łyżka cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 10 dag powideł
- cukier
- rum
- cynamon
- 5 dag masła
- 5 dag maku
- cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże wymieszane z cukrem i ciepłym mlekiem, sól, żółtko oraz stopione i przestudzone masło. Składniki zagnieć, aby powstało elastyczne ciasto. Jeśli jest za twarde, wlej trochę mleka i ponownie wyrób. Ciasto wyrabiaj, aż będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj, powykrawaj kółka. Na jedno kółko nakładaj powidła przyprawione cukrem, cynamonem i rumem, przykrywaj drugim kółkiem. Sklejaj, formuj okrągłe knedle. Układaj je na natłuszczonym sicie i gotuj nad parą 12-15 minut. Są gotowe, gdy wbity w nie patyczek jest po wyjęciu suchy i nie ma na nim śladów ciasta. Knedle przełóż na talerz, posyp makiem wymieszanym z cukrem i polej stopionym masłem.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]