Knedle serowe z powidłami, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Knedle serowe z powidłami

Składniki

Przepis

Z podanych składników wychodzi ok 32 sztuki.


75 dkg twarogu

2 jajka

15 dkg mąki pszennej

15 dkg kaszy manny


Dodatkowo

1 słoik powideł śliwkowych

5 dkg masła
 
5 dkg bułki tartej

cukier

Ser zmielić, dodać do niego mąkę, kaszę mannę i jajka , zagniesć ciasto.

Uformować z niego wałek i kroić na 2- centymetrowe kawałki.

Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoniach na placuszek,  położyć na środek trochę powideł i dokładnie zakleić.

Maczając  ręce w mące i utoczyć kulki.

Gotować w lekko osolonej wodzie  5 minut od wypłynięcia knedli.

Masło roztopić wsypać bułkę tartą, chwilkę zrumienić.

Knedle podawać polane masłem ze zrumienioną bułką tartą, można posypać cukrem do smaku ( jeżeli używamy słodkich powideł  nie trzeba posypywać cukrem, chyba że lubimy słodsze ).

RADA 

Do tego ciasta możemy zmieniać nadzienie np w sezonie użyć świeżych śliwek lub truskawek....

















 

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •