Knoppers, KULINARIA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Knoppers
Ciasto orzechowe:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
10 dag mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich krojonych
1 łyżka bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kakaowe:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa I:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 kostka Kasia
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao
1/2 szklanki krojonych orzechów
Masa II:
1,5 kostki Kasia
4 łyżki Nutelli (duże)
2 łyżki spirytusu
Masa III:
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1 kostka Kasia
1 jogurt owocowy (np. winogronowy jogobella)
Ponadto:
2 wafle
Jak zrobić
Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami , bułką i proszkiem, wymieszać. Wlać do formy i upiec.
Ciasto kakaowe: Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy, upiec.
Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną.
Masa I: Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Kasia utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku, dać orzechy wymieszać.
Masa II: Kasia utrzeć , dodawać Nutellę i spirytus.
Masa III: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozmieszać mąki i żółtka, wlewać stopniowo na gotujące się mleko, pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Kasia utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając.
Przełożenie: Wafel - masa I - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa III - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa I - wafel, wierzch polać polewą.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]