Kokosowiec, Kulinaria
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kokosowiec
Składniki na biszkopt:
• 6 jaj
• 1 szklanka cukru
• cukier waniliowy
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
• 1 łyżka mąki krupczatki
• 1 budyń biały
• ½ szklanki cukru
• ½ l mleka
• ½ kostki margaryny
Składniki na wierzch:
• ½ kostki margaryny
• 20 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Ciasto: białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Upiec (ok. 30-40 minut w temp. 175ºC), ostudzony przekroić na pół.
Masa: budyń wymieszać z cukrem i mąką, ugotować na mleku. Do wystudzonej masy budyniowej dodać utarte pół kostki margaryny. Masą przełożyć biszkopt, resztą posmarować wierzch.
Wierzch: zrumienić wiórki kokosowe na margarynie, ostudzone ułożyć na wierzch.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]