Knedle z morelami , pierogi wegetarianskie i knedle
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki:
- 500 g małych moreli
- 30 g masła
- 150 g mąki
- 2 jaja
Wykonanie:
I wody łyżeczka soli 100 g bułki tartej 3 łyżki cukru pudru Morele umyj, osusz, przekrój na pół i usuń z nich pestki. Zagotuj 1 i 1/2 filiżanki wody, dodaj do wrzątku 2 łyżki masła.
Do gotującej się wody wsyp na raz całą mąkę, całość energicznie mieszaj, aż ciasto zacznie się odrywać od dna i utworzy kluskę. Garnek zdejmij z ognia, ciasto trochę ostudź i dodawaj kolejno jaja, ciasto delikatnie wyrabiaj.
Uformuj z niego wałek i podziel go na tyle kawałków, ile jest moreli. Każdy kawałek ciasta spłaszcz ręką i owiń nim morelę. Knedle zostaw na 5 minut, aby nieco obeschły.
Następnie zagotuj 2 I wody z solą, włóż knedle i zmniejsz ogień. Knedle gotuj przez 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia wody. Teraz zrumień na maśle bułkę tartą.
Knedle wyjmij z wody, osącz, przed podaniem posyp zrumienioną bułką tartą i cukrem.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]