Knedle z morelami, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Knedle z morelami

 

Składniki na 6 porcji:

500 g małych moreli

30 g masła

150 g mąki

2 jaja

2 l wody

łyżeczka soli

100 g bułki tartej

3 łyżki cukru pudru

 

Morele umyj, osusz, przekrój na pół i usuń z nich pestki. Zagotuj 1 i 1/2 filiżanki wody, dodaj do wrzątku 2 łyżki masła. Do gotującej się wody wsyp na raz całą mąkę, całość energicznie mieszaj, aż ciasto zacznie się odrywać od dna i utworzy kluskę.

 

Garnek zdejmij z ognia, ciasto trochę ostudź i dodawaj kolejno jaja, ciasto delikatnie wyrabiaj. Uformuj z niego wałek i podziel go na tyle kawałków, ile jest moreli. Każdy kawałek ciasta spłaszcz ręką i owiń nim morelę. Knedle zostaw na 5 minut, aby nieco obeschły. Następnie zagotuj 2 l wody z solą, włóż knedle i zmniejsz ogień. Knedle gotuj przez 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia wody.

 

Teraz zrumień na maśle bułkę tartą. Knedle wyjmij z wody, osącz, przed podaniem posyp zrumienioną bułką tartą i cukrem.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl
  •